Novinka na čepu

3. 10. 2022

Milí příznivci pivních moků,

pouze v říjnu budete mít možnost v Restauraci Baltaci Napajedla ochutnat nefiltrovaný ležák Pilsner Urquell stočený přímo z ležáckých tanků. Plzeňský Prazdroj tak oslavuje 180 let od doby, kdy sládek Josef Groll uvařil první várku piva Pilsner Urquell ze specifických českých surovin podle vlastní receptury.

IKONICKÝ PILSNER URQUELL

Ráno 5. října 1842 začal sládek Josef Groll vařit v novém Měšťanském pivovaru v Plzni první várku spodně kvašeného zlatého ležáku s nádhernou bílou pěnou, který si následně oblíbili pivaři na celém světě. Zrodilo se zcela nové pivo, které dalo vzniknout nejrozšířenější kategorii piv označovaných jako Pils, Pilsner nebo Pilsener.

A jak vysvětluje Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje, tak „nefiltrované pivo se vaří stejně jako běžně prodávané pivo, jen neprojde v závěru výrobního procesu filtrací a pasterizací. Zůstane v něm malé množství pivovarských kvasnic a pivo má plnější chuť, proto jeho obliba v posledních letech roste“.

PŘIJĎTE HO OCHUTNAT NA BALTACI DO NAPAJEDEL

Tento pivní skvost není běžně v hospodách k dostání. Milovníci piva ho mohou ochutnat pouze při prohlídce plzeňského pivovaru nebo při návštěvě pivnice Na Parkánu, která je součástí pivovarského muzea.

V naší Restauraci Baltaci Napajedla jej budeme nabízet po celý měsíc říjen (anebo do vypití zásob).

Těšíme se na Vás!